Szállás Debrecen

Debrecen

Debrecen Magyarorszg msodik legnpesebb vrosa, Hajd-Bihar megye s a Debreceni kistrsg szkhelye; egyike az orszg ht regionlis kzpontjnak. Idnknt "a klvinista Rma" nven vagy "cvisvros"-knt emlegetik.

Debrecen az orszg keleti rszn fekszik, 30-km-re a romn hatrtl. Az Alfld meghatroz jelentsg vrosa, Budapesttl 230 km-re. Megkzelthet az M3-as majd az M35-s autplykon. Budapesttel kti ssze a 4-es szm ftvonal. Tbb irnybl rkezik a vast is.

Debrecen (Magyarorszg)
Debrecen
Debrecen

A honfoglals eltt a terleten tbb klnbz npcsoport lt. Az kortl kezdve szmos npcsoport (vandlok, gtok, szarmatk, gepidk, avarok) telepedett le hosszabb-rvidebb idre a mai Debrecen terletn.

rott forrsban elsknt 1235-ben tnik fel Debrecen neve, mgpedig a Vradi Regestrumknt ismert tletgyjtemnyben, ekkor mg "Debrezun" alakban (a nv feltehetleg a szlovk dobre zljiem, "j termfld" kifejezsbl ered, msok szerint trk eredet.) A hrom falu (Boldogasszonyfalva, Szentlszlfalva s Debreczun) egyeslsvel ltrejtt telepls a tatrjrst kvet vtizedekben indult gyors fejldsnek, rvid id alatt az orszg egyik meghatroz vrosv vlt, elssorban fldesurnak, Kroly Rbert bizalmasnak, Debreceni Dsnak ksznheten. A mezvrosi kivltsgokat Nagy Lajos adomnyozta Debrecennek 1361-ben, ekkortl rendelkeztek az itt lk a szabad br- s tancsvlaszts jogval. 1450 s 1507 kztt a Hunyadi csald birtoka volt.

A 15. szzad elejtl a vros szmos jabb kivltsgot nyert el az uralkodtl, illetve fldesurtl. Legfontosabbak ezek kzl taln a vsrok tartst engedlyez kivltsglevelek, hiszen a kvetkez vszzadokban a kereskedelem, a vsrok biztostottk a vros gazdagsgt, folyamatos fejldst. A trk hdoltsg, az orszg hrom rszre szakadsa sem jelentett vgzetes csapst a vrosra nzve, st a 17. szzadban Debrecen gazdagsga s jelentsge tovbb ntt, elssorban a fellendl marhakereskedelemnek ksznheten. Debrecen az Alfldet Erdllyel s a Felvidkkel sszekt kereskedelmi utak mentn fekdt, emellett a vros kereskedi a legjelentsebb nmet piacokra szlltottk portkikat, szarvasmarhkat, lovakat, bzt s bort.

Debrecen gyakran kerlt nehz helyzetbe fldrajzi helyzete miatt s azrt is, mert nem rendelkezett vrral vagy vrosfallal, s csak a vrosatyk diplomciai lavrozsa menthette meg. A vrosnak hol a terjeszked trkket, hol az osztrkokat, hol Rkczit tmogatva sikerlt fennmaradnia. Taln ez is hozzjrult a polgrok nyitott gondolkodshoz, ami elksztette az utat a reformci szmra. A gazdag kereskedvros polgrsga krben hamar visszhangra talltak a klvini reformci tanai, s lehetsgeiket kihasznlva a korszakban szinte egyedlllan fejlett iskolahlzat kiptst kezdtk meg. Ekkoriban alakult ki a cvis mentalits, amiben a reformtus valls morlis rtkrendje egyeslt az itt lk pragmatikusan puritn letfelfogsval. A 16. szzad kzepn mr a vros teljes lakossga protestns. gy nyerte el a vros a "klvinista Rma" nevet.

A vros gazdasgi s kulturlis jelentsgt is elismerve adomnyozta I. Lipt Debrecennek a szabad kirlyi vrosi rangot 1693-ban. 1715-ben pedig visszatrt a vrosba a katolikus egyhz, s a vrostl kapott telken a piarista szerzetesek felptettk a mai Szent Anna szkesegyhzat. Ebben az idben a vros mr fontos kulturlis, kereskedelmi s mezgazdasgi kzpont. Reformtus Kollgiumban (a mai egyetem eldje) ksbbi tudsok s kltk tanulnak.

A gyors fejlds ellenre a kvetkez kzel msfl vszzadban inkbb a maradandsg vrosa cmet rdemelte ki. A trtnelem mgis gy hozta, hogy az utbbi kt vszzadban ktszer is meghatroz szerepet jtszhatott Magyarorszg trtnetben. Elszr 1849 janurjban lett az orszg fvrosa, s vlt, Kossuth szavaival lve a "magyar szabadsg rvrosv", amikor a forradalmi kormny Pest-Budrl ide meneklt. 1849 prilisban Kossuth a debreceni Reformtus Kollgium oratriumban mondta ki a Habsburg-hz trnfosztst s Magyarorszg fggetlensgt. Debrecen tanja volt a szabadsgharc buksnak is: a dnt csata, melyben a Habsburg-prti orosz sereg legyzte a magyar honvdsget, a vros nyugati rszn zajlott.

A szabadsgharc utn Debrecen lassan jra virgzsnak indult. 1857-ben elrte a vastvonal, amely sszekti a mai Budapesttel, s hamarosan vasti gcpontt vlt. j iskolk, krhzak, gyrak, malmok pltek, bankok s biztosttrsasgok telepedtek meg a vrosban. j, magasabb pletek, villk pltek, parkokat alaktottak ki, s a vrosnak lassan sikerlt maga mgtt hagynia a kisvrosias klst. 1884-ben az orszgban elsknt elindult az n. gzvontats vrosi kzti vast(helyt 1911-ben a villamos vette t, amely a mai napig nagyrszt a rgi gzvast nyomvonaln halad).

Az I. vilghbor utn, amikor Magyarorszgtl elcsatoltk Erdlyt, Debrecen jra hatrkzeli vross vlt. A gazdasgi vlsgbl a turizmus nyjtott kiutat. A Nagyerdben kikapcsoldsi s sportolsi lehetsget nyjt pletek pltek, kztk fedett uszoda s az orszg els stadionja. A vroshoz tartoz Hortobgyi Nemzeti Park turistaltvnyossgg vlt.

A II. vilghbor alatt Debrecen hatalmas vesztesgeket szenvedett, az pletek fele elpusztult, tovbbi 20%-uk megrongldott. 1944 utn megkezddik az jjpts, s Debrecen rvid idre msodszor is az orszg fvrosa lett, amikor itt lsezett az Ideiglenes Nemzetgyls, s szz napig itt tevkenykedett az Ideiglenes Nemzeti Kormny is. A polgrok nekilttak a vros jjptsnek, azonban a hbor eltti llapotok teljes visszalltst az j rendszer nem tette lehetv. Az llamostsok sorn a vros terletnek felt elvesztette, ezeket jonnan kialaktott kzsgekhez csatoltk, ezenkvl Debrecen a Hortobgy feletti rendelkezsi jogt is elvesztette. Az jonnan plt laktelepek megvltoztattk a vros arculatt, de otthont nyjtottak azoknak, akiknek hza elpusztult a hborban. Napjainkban Debrecen Kelet-Magyarorszg legnagyobb vrosa, ezenkvl az orszg egyik fontos kulturlis, kereskedelmi, vasti, ptszeti kzpontja. Debrecen egyike a legdinamikusabban fejld vrosoknak.

Debrecen ltnivali

 • Debreceni Reformtus Nagytemplom
 • Debreceni Reformtus Kistemplom
 • Debreceni Megyehza
 • Debreceni Vroshza
 • Rgiposta tterem
 • Nagyerd (gygyfrdvel, kis tval, llatkerttel, vidmparkkal, az egyetem fpletvel)
 • Dri Mzeum (gazdag gyjtemny, tbbek kztt Munkcsy Mihly festmnyei; kori egyiptomi gyjtemny)
 • Virgkarnevl minden vben augusztus 20-n
 • A Debreceni Reformtus Kollgium Mzeuma (knyvtr, kptr, iskolatrtnet)
 • Delizsnsz Killtterem
 • Holl Lszl Emlkmzeum
 • Medgyessy Ferenc Emlkmzeum
 • Zsuzsi Erdei Vast
 • Klcsey Kzpont - Kelet-Magyarorszg legnagyobb s legmodernebb kongresszusi kzpontja. Itt tallhat tbbek kzt a 4 csillagos Lycium szlloda s a Modem galria.

Hajdszoboszl

Hajdszoboszl Debrecentl 21 km-re fekv alfldi vros Hajd-Bihar megye Hajdszoboszli kistrsgnek kzpontja, Magyarorszg egyik legnagyobb termlviz frdhelye.

Szoboszl els rsos emltst elszr 1075-ben talljuk I. Gza adomnylevelben, melyben az jonnan alaptand garamszentbenedeki aptsgnak adomnyozta Szoboszlvsr kirlyi vmjnak felt.

A budai trk pasa 1660-as hadjrata, a Szejdi-dls szinte teljesen elpuszttotta a teleplst. Bocskai Istvn hajdkkal teleptette be 1606-ban, innen kapta az eredetileg szlv eredet teleplsnv a "hajd" eltagot (br ez az elnevezs csak a 19. szzadban terjedt el).

A vros lete 1925. oktber 26-n vltozott meg, amikor is egy prbafrs sorn olaj vagy gz helyett csupn termlvz trt fel 1091 mter mlysgbl. A krnykbeliek rendszeresen zarndokoltak a forrshoz, melynek furcsa illat (knes s jdos) vize nem csak melegtsre volt alkalmas (73 C), hanem mindenfle zleti bntalmakban szenved, derkfjs embereknek is csods megknnyebblst okozott.

A gygyvz, a kialakul gygyfrd s strand, s a frdturizmus teljesen talaktotta a teleplst, amely gyors fejldsnek indult.

A msodik vilghborban 1944. oktber 9-n kerlt szovjet kzre.

Frdnegyed

A frdpark impozns fbejrata mellett tallhat Pvai-Vajna Ferenc, a gygy- s termlvz megtalljnak szobra. A szkkt mellett tallhat a millenniumi emlkm, az gynevezett Haranghz. Az emlkmvet csaknem tven harang alkotja. A Haranghzat hrom, fbl kszlt alkots is krbeveszi, amelyek a Turulmadr, letfa, Csodaszarvas neveket viselik.

A frdpark Kelet-Kzp-Eurpa legnagyobb dlhelye, amely strandbl, uszodbl s aquaparkbl ll. A strandot vendglk veszik krbe. Az idsebbek krben a legnpszerbbek a termlvizes medenck. A fiatalabbak kztt a mestersges hullmvers, a mediterrn tengerpart a npszerbb. A strandon gyorssz medence, halast s a kisgyerekek szmra kialaktott medenck s jtszterek tallhatk. Az aquaparkba kln lehet jegyet vltani.

Hortobgy

Hortobgy Hajd-Bihar megyei kzsg Debrecentl 36 kilomterre nyugatra.

1699 nyarn ptettk a hortobgyi csrdt, a kocsmrost Debrecen vros vmszedssel is megbzta. 1785-ben szekrllst ptettek mell, ez a mai Psztormzeum plete. 1827 s 1833 kztt Povolny Ferenc tervei alapjn plt a Kilenclyuk hd, amely Kzp-Eurpa leghosszabb kzti khdja. 1891. augusztus 5-n adtk t a vastvonalat, amely nvelte az rdekldst a terlet, klnsen a nyaranta megrendezett psztortallkoz s a hdi vsr irnt.

A mai Hortobgy terlete 1952-ig Debrecen hatrhoz tartozott, akkor Balmazjvroshoz csatoltk, majd 1966-ban alakult nll kzsgg.

Nevezetessgei

 • Hortobgyi Nemzeti Park: a Vilgrksg rsze a klnleges psztorkultra
 • Kilenclyuk hd: Magyarorszg leghosszabb kzti khdja (167,3 m)
 • Hortobgyi Hdivsr (augusztus 20-n)
 • Hortobgyi Nagycsrda
 • Hortobgyi Nemzetkzi Lovasnapok (jlius els htvgje)
 • Hortobgyi Psztormzeum
 • Hortobgyi Alkottbor (nemzetkzi kpzmvszeti tbor februr 15. s mrcius 15. kztt)
 • Hortobgy Galria
 • Millecentenriumi Killts a Polgrmesteri Hivatalban
 • Pusztai llatpark
 • Hortobgyi Kisvast